Vi Måste Sluta Ses På Det Här Sättet

Okej, så igår läste jag ut Vi måste sluta ses på det här sättet av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Jag köpte den i tisdags, läste den på bussen, läste den hemma, blev irriterad när jag var tvungen att sluta läsa för att äta middag, låg vaken alldeles för länge och läste. Vaknade i går, fortsatte läsa.
Den var Fantastisk!! helt enkelt jättebra!! Man prata ju om feel good filmer, det här var absolut en feel good bok, på hög nivå!! 😀

Titel: Vi måste sluta ses på det här sättet

Författare: Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck

Förlag: Gilla Böcker

Hanna går sin sista termin på gymnasiet, hon planerar att flytta till Paris med sin kompis direkt efter studenten och hon har hela världen i sina händer.

Jens har precis separerat från sin sambo, som han har en dotter tillsammans med, och försöker fortfarande finna sig till rätta med livet som en ensamlevande människa.

En kväll innan skolan börjar igen efter jullovet, stöter de på varandra i en bar. Hanna börjar nästan bråka med Jens kompis och det är inte direkt ett idealiskt första möte. Men så går de nästan in i varandra utanför toaletterna, och sen, som en helt osannolik händelse, råkar de hamna på samma tunnelbana hem. Hanna bjuder in sig själv till hans lägenhet och det ena leder till det andra.

Jag vill nog inte skriva så mycket mer, för då skulle det bara förstöra den härliga överraskningen. 🙂
Man skulle ju kunna tro att det är en helt vanlig ”tjejen och killen som får varandra i slutet” bok, men det är det inte, i alla fall inte på det sättet. Det är så mycket humor, så mycket fnissigt smågnabb och knasiga kommentarer. Det är Feel Good helt enkelt, fint och roligt och knasigt och superallvarligt och jättejobbigt. Men framför allt inte överdrivet jättedeprimerande som många böcker av den här typen gärna blir. För den där deppiga perioden i den här boken är inte så lång, eller den beskrivs i alla fall inte så att man får hysteriskt utbrott mitt i och bara måste läsa vidare bara för att man ska bli av med den jobbiga känslan. Man läser vidare ändå, för att man vill höra mer om Jens familj och Hannas kompisar och fotoskämt som bara är helt… fantastiska!!

För mig, som dessutom älskar att se skillnader på hur olika författare skriver, blir den här boken bara ännu bättre. Två författare har skrivit en bok som är berättad ur två olika perspektiv, två olika människor, och de lyckas få dem både exakt likadana och helt och hållet olika. De hör ihop, men det märks att det är två olika personer som berättar. Det är lätt att läsa, smidigt, och passar väldigt bra till stämningen i boken.

Läs den här boken!! Den är till och med helt värd att köpa nu på en gång, för man måste läsa den nu, inte när biblioteken får in den om några månader. (vilket inte vill säga lite för jag köper aldrig böcker)

Och till slut min favoritdel, eller i alla fall en av dem, som faktiskt står i det allra första kapitlet, där Hanna beskriver hur det är i Maraiskvarteren i Paris:

”Och så finns det skitcoola små butiker i varje hörn där man kan köpa snygga grejer. Och små bagerier! Och kaféer! Och överallt är det helt asbra stämning, för hela området är fullt av snälla judar och festliga bögar och det är ingen brottslighet alls knappt.”
”Är det inte?”
”Nej. Förstå hur perfekt! Och sen finns det jättemånga små, mysiga barer där vi kan sitta och läppja världsvant på ett glas vin fast det typ bara är mitt på eftermiddagen, för det är sånt man gööör i Paris, det är liksom ingen stor greeej.”
”Oh la la.” Märta suckade lyckligt. Hon höll upp sin cider lite i luften och tittade utstuderat drömmande ut genom fönstret.
”Så här?” frågade hon. ”Ser jag världsvan ut nu?”
Hanna rynkade ögonbrynen.
”Så där.”
”Vadå, så där?”
”Jamen, den där cidern förstör ju rätt mycket.” Märta vände snabbt ansiktet mot henne igen.
”Åh, Gud!” sa hon. ”Säg inte att jag måste lära mig dricka vin!”
”Jo”, sa Hanna nöjt. ”Och äta ost som luktar fis.”

// Emmelie
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s