Spoken Word och Ordets Makt

Har inte uppdaterat på ett tag nu, men tiden räcker inte till. Nanowrimo är i full gång och jag ligger ungefär sådär femtusen ord efter. * Ger mig själv en mental spark i baken.*
Men nu är ni kanske lite nyfikna på rubriken ovan. Det var i alla fall jag när min skrivlärare startade upp vårt nya projekt i skolan i förra veckan. Talade ord, spoken word, ord talade till andra människor från en scen. Och så ordets makt. Orden har så mycket mer makt än man kan tro, och genom att manipulera dem, kan du manipulera ett helt folk. Vi som dessutom har så mycket kontakt med sociala medier blir så påverkade av ord i vår vardag. Men vad gör vi med dem egentligen? Allt fler i Sverige har svårt att läsa och skriva, och kan inte läsa en längre text flytande och förstå innehållet. Det är konstigt, som om vi i I-länderna blivit överdoserade med ord, och det gett totalt motsatt effekt på oss än vad man kan tänka sig.

Vi har haft studiebesök av två föredetta elever på den linje jag går på, som nu jobbar med ord i sitt vardagliga liv. Två väldigt begåvade killar måste jag tillägga, blev väldigt inspirerad. Men att en fredageftermiddag komma till en klass  bestående av tio slutkörda tjejer kanske inte är idealiskt. Någon som planerar sådana besök borde planera lite bättre kan man ju tycka. 😉   Men vi lärde oss lite i alla fall, som hur man ska bete sig på en scen när man pratar inför människor. Hur man kan jobba med rytm och rim, och hur snabbt/långsamt/högt/lågt man ska prata. Verkligen användbart, och inte bara när det gäller spoken word utan med allt, att stå inför människor och prata är ju inte alltid möjligt att undvika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s