Basen

Mina skrivtips del 1: Basen

Alla historier behöver en bas, det spelar ingen roll om det är en roman, novell eller kollektivroman. Det behövs någon slags grundidé eller ett tema man kan följa genom hela processen. Självklart går den här delen att jobba fram på en massa olika sätt, men jag nämner de två som dykt upp i mina egna projekt.

Det ena sättet är det vi använde när vi skrev kollektivromanen. Det var ganska kontrollerat och planerat. Vi fick i uppdrag att under en helg fundera på historier eller teman som vi själva ville skriva om. Det kunde vara vad som helst, vi hade inga begränsningar över huvud taget. Det är viktigt i det här stadiet, censurera inte, tänk inte ”nej den här idén funkar inte för att…”. Alla idéer ska skrivas ner och det spelar ingen roll hur konstiga eller förvirrande de är. Är man flera som ska skriva på samma projekt kan man nästan alltid utveckla bra idéer ur de dåliga, de ger inspiration till nya idéer helt enkelt. Så första tipset är: Skriv ner allt och censurera inte!

Längden och komplexiteten på de här idéerna kan variera en hel del. Det kan vara allt från ”gymnasiet” till ”Ett café där ett antal kunder kommer och går, där alla har sina egna historier att berätta och där deras besök på caféet kan vara det enda som binder dem samman.” Den senare är förstås lättare att utveckla en fullständig historia ifrån, men även den första går att utveckla till något väldigt mycket större bara från det där enstaka ordet.

När man väl har en massa bra (och dåliga) idéer är det dags att börja sortera bort de man inte vill skriva om. Till slut har man förhoppningsvis bara de idéer kvar som alla i gruppen verkligen vill skriva. Det får inte vara alltför många, kanske fem stycken max. Kan man inte bestämma i gruppen vilken av dem man ska skriva om får man endera rösta eller skriva upp alla idéerna på lappar och dra en av dem.

Det andra sättet är det spontana sättet. Det innebär helt enkelt att man kommer på en bra idé när som helst, när man egentligen ska sova på natten, när man åker buss, när man sitter på en tråkig lektion eller jobbar med något viktigt. Då är det viktigt att man skriver ner den jättebra idén någonstans, eller gör som min kompis gjorde: skicka den till alla dina kompisar och fråga om de vill skriva en historia om den där idén tillsammans med dig.
Det var så vårt projekt ”De kallar oss esteter” började. Min kompis skickade ett sms till mig och mina andra tjejkompisar med titeln ”De kallar oss esteter” och en kortare tanke om att vi kunde skriva om hur det är att gå på gymnasiet och framför allt på estetiska linjer. Skolvärlden och framför allt gymnasievärlden är full av stereotyper och dåliga rykten. Eftersom tre av oss fem i vårt gäng går på estetiska linjer och personligen har upplevt att man blir inplacerad i alla möjliga typer av fack när man säger att man går en estetisk linje så tänkte vi att det är den perfekta utgångspunkten. Så basen på vårt projekt skulle vara ”Att visa hur gymnasiet och estetlinjen är och att slå hål på myter och stereotyper.” Svårare än så behöver det inte vara!

Så ge er ut i världen, inspireras av saker ni ser, saker ni hör, saker ni läser om i tidningen osv. Allt kan inspirera till basen till en historia!!

Hoppas att det hjälpte! Nästa del: Del 2 Formen, kommer nästa fredag.

Tills dess, ha det bra i sommarvädret!!

// Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s